Bra doppresenter

Bra doppresenter

Under ett barndop hälsas barnet välkommet i församlingen gemenskap. Många väljer att döpa sina barn oavsett om de själva är troende eller inte. Man firar istället att barnet fått sitt namn och ett välkommen till världen. Enligt tradition följs dopet av en fest och doppresenter till den nyfödda. Här har jag samlat mina förslag på doppresenter. Jag vill göra de enkelt för dig att hitta en bra doppresent. Något som brukar vara ganska svårt faktiskt.

Se förslag på bra doppresenter...

En doppresent skiljer sig mycket från andra presenter man ger barn. Doppresenter brukar vara mer varaktiga: minnestavlor, silversaker osv. En dopgåva är något som barnet har kvar hela livet.

Doppresenter skiljer sig även från andra presenter på det sättet att en dopgåva behöver man inte tänka på vad mottagaren har för smak. Ett litet barn har inte kunnat utveckla någon smak när det gäller stil eller inredning i form av minnestavlor för. En doppresent behöver du istället fundera över föräldrarnas smak och vad föräldrarna till barnet tycker om.

Ett bra tips på doppresenter är att titta i guldsmedsbutik. De brukar alltid ha små silversaker som fungerar utmärkt som doppresenter.

Klassiska doppresenter

Traditionella doppresenter i form av doptavlor med namn, födelsevikt och datum fungera ju alltid.

Du kan även köpa silverskedar eller silverbestick som du sedan fortsätter köpa till barnet under dess uppväxt.

Moderna doppresenter

Moderna doppresenter är istället pengar eller aktier som barnet sedan under sin uppväxt kan följa en värdeökning på. Att ge aktier kan vara en rolig gåva för barnet. Att veta att han eller hon äger en del av Cloetta, HM eller något annat företag som barnet förstår sig på. Det är en doppresent som barnet kan se växa under livet.  Du kan dessutom fortsätta att köpa aktier till barnet under kommande jular och födelsedagar. Att få doppresenter som växer med tiden och blir mer och mer värdefull ju längre man väntar. En sån doppresent kan dessutom väcka intresset för sparande. Det kan kanske utgöra en grund i det första egna boendet.

Många vill ändå köpa en sak som doppresent, är du en av dem så hittar du mina bästa förslag på doppresenter här.

Dåliga doppresenter

När du väljer dopgåva behöver du fundera över ifall du bör köpa något med religiös innebörd eller ej. Minnestavlor för dop har ofta religiösa budskap. Hur troende är barnets föräldrar? Många väljer att döpa sina barn av tradition snarare än av gudstro. Skulle det vara så med det barn du ska köpa doppresent till, undvik att köpa en dopgåva med religiösa förtecken. Den kommer tyvärr bara ligga undanstoppad i ett skåp om du köper fel dopgåva.

En dopgåva bör heller inte vara lustig på något sätt. En dopgåva ska inte skojas till, utan vara allvarlig och seriös.

En doppresent bör inte vara vare sig en leksak eller en förbrukningsvara. Det går att ge leksaker, men då måste de vara beständiga och överleva tuffa lekar så att den finns kvar när barnet blir äldre.

Hur mycket ska doppresenten kosta

En doppresents kostnad kan ju variera beroende på hur nära du står barnet. Den närmsta familjen ger förmodligen en något dyrare dopgåva än avlägsna släktingar och vänner. Men naturligtvis bör du anpassa gåvans storlek till dina egna möjligheter.

Till skillnad från julklappar och födelsedagspresenter så brukar doppresenter inte vara så många. Man brukar ge en doppresent per person (i singelhushåll) eller en doppresent från hela familjen.

Doppresent till flicka och doppresent till kille

Det skiljer sig inte så mycket mellan en doppresent till flicka och doppresent till kille egentligen. Ibland kommer de med en rosa eller ljusblå färg. Men här gäller det att du är lyhörd för föräldrarnas inställning. Många föräldrar idag är helt emot att både saker och kläder till barnen ska vara olika p.g.a. kön. Många föräldrar föredrar en doppresent som är helt könsneutral.

Till små flickor finns det lite fler presenter att välja mellan. Det vanligt att ge t.ex. silversmycken i form av hjärtan eller nallar. Varför inte en silverask att lägga sina smycken i. Någon motsvarande doppresent till kille har jag inte hittat faktiskt.

Dopkort och presentinslagning

En dopgåva bör också åtföljas av ett dopkort.Precis som du bör tänka dig för när du väljer doppresent behöver du också fundera på färg när du väljer dopkort.

En doppresent bör ha ett mer lyxigt omslagspapper. Det bör inte vara presentpapper från leksaksaffären med massa gubbar i glada färger. Ett tips är att tänka på hur presenterna ser ut som du köper i guldsmedsbutiken. Enkelt och vackert inslagna.

Ha så trevligt på barndopet, och lycka till med att hitta en bra dopgåva! 

Läsarkommentarer

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

↑ Top of Page